Kaatuminen on ikäihmiselle iso riski

Tiesitkö, että enemmän kuin joka kolmas yli 65-vuotias kaatuu ainakin kerran vuodessa. Joka kymmenes kaatuminen johtaa johonkin vakavaan vammaan, kuten luun murtumaan. Ikäihmiselle luun murtuma on hitaasti paraneva vamma, joten kaatumista on syytä välttää.

Kaatumiseen johtavat syyt

Tavallinen kaatumissyy on kompastuminen ja liukastuminen. Nyt erityisesti keväällä on syytä olla erittäin varovainen. Kompastumista voidaan välttää pitämällä oma talous siistinä. Tässä apuna ovat usein ikäihmisen omat läheiset ja mahdollinen kodinhoitonapu. Kaatuminen voi johtua myös lääkkeiden aiheuttamasta tilasta tai äkillisestä sairauskohtauksesta. Onkin hyvä neuvotella lääkärin kanssa, jos jokin lääke voi aiheuttaa ongelmia tasapainoon tai aiheuttaa esimerkiksi verenpaineen nopeaa vaihtelua.

Vältä kaatumista ja vammoja

Kaatumiseen johtavat syyt ovat usein myös ikäihmisen hidastuneista reaktioissa ja fyysisen kunnon heikkenemisessä. Lihaskuntoharjoittelua pidetäänkin erittäin tehokkaana keinona välttää sekä kaatumista että siitä syntyviä vammoja. Hyvä lihaskunto parantaa merkittävästi myös toipumisen ennustetta, joka pätee myös silloin kun kyseessä on jostain muusta sairastumisesta toipuminen. Kannusta siis lähimmäistäsi huolehtimaan lihaskunnosta. Tapoja tähän on monia kävelyretkistä kuntosaliharjoitteluun. Kuntosaleilta saa myös vinkkejä ja tarvittaessa jopa oman kuntosaliohjaajan, joka auttaa ikäihmisille sopivan harjoitteluohjelman rakentamisessa.

Monipuolinen ravinto, jonka kautta taataan hyvä vitamiinien ja hivenaineiden saanti, on tärkeä osa myös jokapäiväistä hyvinvointia. Tarvittaessa erilaiset ravintolisät on hyvä ottaa osaksi ikäihmisen päivittäistä ravintoa. On esimerkiksi todettu, että proteiinilisä saattaa vähentää ikäihmisen lihasmassan menettämistä ja sitä kautta parantaa merkittävästi fyysistä kuntoa.

Turvaa ja mielenrauhaa

Tiesitkö, että Confienta on ikäihmisille suunnattujen palveluiden suomalainen tuottaja. Meiltä löydät niin paikantavat turvarannekkeet kuin helppokäyttöiset turvapuhelimetkin. Meidän tehtävämme on tuottaa ikäihmisille turvaa ja heidän läheisilleen mielenrauhaa. Tutustu tuotteisiimme lisää verkkokaupassamme.

 

Kaatuminen on iso riski ikäihmiselle


css.php