Omaishoito-opas – muistilista omaishoitajalle

Tämä on lyhyt omaishoito-opas, jonka tarkoituksena on tukea omaishoitajia heidän työssään. Omaishoitajalla tarkoitetaan henkilöä, joka huolehtii sairaasta, vammaisesta tai ikääntyneestä läheisestään joko täysiaikaisesti tai oman työnsä ohessa.

Yksi yleisimmistä omaishoitomuodoista on muistisairaan omaishoito. Tällöin usein kotona asuminen on sekä sairastuneen että läheisten oma toive, jota varten tarvitaan usein lisäksi ammattiapua ja kotona asumista tukevia palveluita.

Omaishoitajan jaksaminen

Omaishoitajuus on henkisesti ja fyysisesti raskasta ja sitovaa. Tällöin myös muun sosiaalisen verkoston tuki on tärkeää, jotta omaishoitajan jaksamista muistetaan myös tukea. Viime kädessä on toki aina hyvä pitää mielessä myös viralliset kanavat avun saamiseksi kuten kunnan sosiaalitoimi. Omaishoitajalle voidaan suoda taukoa esimerkiksi muistisairaan päiväkuntoutushetkillä tai esimerkiksi antamalla hoidettavan vierailla sukulaisten tai ystävien luona. Sosiaalitoimi voi tarjota myös lyhytaikaishoitopalveluita. Sosiaalista verkostoaan voi myös vahvistaa esimerkiksi vertaistukiryhmissä.

Omaishoitajat eivät ole yksin

Suomessa on noin 350 000 omaishoitajaa, joista noin 45 000 on omaishoitosopimuksen piirissä. Pienen luvun uskotaan johtuvan tietämättömyydellä, sillä moni ei edes tiedä olevansa oikeutettu tukeen.

Hyviä linkkejä lisätietoon:

Kotona asuminen

Lyhytaikaishoitopalvelut

Kuntoutus

Vertaistuki

 

omaishoito-opas

 


css.php