Huh, hellettä! Muista juoda riittävästi

Meillä on nyt ollut ennätyksellinen helleaalto eikä loppua näy. Helle on ikäihmisille raskasta aikaa, joten tässä muutamia niksejä tukalan olon parantamiseksi. Hellettä kun voi jatkua vielä pidempään.

Juo riittävästi

Muista juoda kuumalla ilmalla riittävästi. Riittävästi tarkoittaa, että pidä vettä mukanasi jatkuvasti ja siemaile siitä vähintään 10 minuutin välein. Paras juoma on helteellä vesi, mieluiten kylmänä. Jos pitää käydä useammin vessassa, niin se on vain hyvä merkki. Voit pitää mukanasi esimerkiksi tyhjäksi juotua muovista palautuspulloa, sillä se ei ole liian raskas kantaa. Lisäksi voit täyttää sen monessa paikassa ja voit hyvin pyytää ravintoloita tai kauppoja täyttämään pullo puolestasi tai käydä julkisissa vessoissa täyttämässä.

Vältä raskaita askareita

Helteellä kannattaa välttää askareita, jotka tuntuvat muutoinkin raskailta. Helteellä on siis lupa laiskotella ja oikeastaan enemmän kuin lupa – tämä olkoon käsky laiskotella. Voit hyvin pyytää läheisiä apuun tekemään raskaimpia asioita, sillä nuoremmille helle on helpompaa. Lisäksi helteellä on mukavaa saada vähän seuraa.

Syö riittävästi

Helteellä ruoka ei aina maistu, mutta on hyvä muistaa syödä riittävästi. Myös kuumassa kuluu energiaa ja liian vähäinen energiamäärä on heikentää oloa entisestään. Ruuaksi kannattaa nauttia keittoja, kalaa ja raikkaita salaatteja, joissa on riittävästi energiaa. Punaisen lihan syöntiä voi vähentää kuumalla, sillä ne saattavat tuoda raskaan tunteen vatsaan pitkäksi aikaa.

Hellettä pakoon

Vältä kaikin keinoin suorassa auringonpaahteessa olemista eli mene hellettä pakoon. Muista myös, että yli 30 asteen lämmössä tuuletin siirtää iholta kosteutta nopeasti, joka lisää juomisen tarvetta. Pukeudu väljästi ja kevyesti. Jos kotona lämpötila nousee korkealle niin voit mennä viettämään aikaa esimerkiksi kirjastoon tai ostoskeskukseen, jotka ovat poikkeuksetta ilmastoituja. Pidä kotona sälekaihtimet tai verhot alhaalla ettei suora auringonpaahde pääse lämmittämään kotiasi yhtään enempää.

Pyydä apua tarvittaessa

Jos tuntuu, että olotilasi on selvästi normaalia heikompi helteen takia niin pyydä apua. Apua pitää pyytää ajoissa! Jos sinulla ei ole sopivia läheisiä, jotka voisivat olla avuksi, niin soita hätänumeroon 112. Muista, että ikäihmiselle helle on terveydelle vaarallinen. Hellettä ei välttämättä ole syytä pelätä, mutta sen kanssa pitää olla varovainen.

Huh, hellettä.

 


css.php